Stekpannan gör skillnad

I vårt hus är det oftast jag som står för matlagningen. Det är en sida av mig som ni kanske inte har tagit del av förut. Min fru har sina paradrätter som hon gör ibland, och då handlar det om lite mer avancerade saker, men när det är de här ”vanliga” rätterna (som att steka på köttbullar eller grädda pannkaka) så är det jag som står i köket. Jag ska inte påstå att jag är någon mästerkock, men jag är bra på att steka.

Frugan ogillar att steka för hon tycker att det är lite svårt att få en bra stekyta och samtidigt få maten genomvarm. Hon är helt enkelt lite för otålig och brassar på med för mycket värme för snabbt så att det blir svart utanpå och kallt inuti (okej, nu överdriver jag lite, men ni förstår problemet). Det är en liten konst i sig att steka bra och man måste så att säga ha ”den rätta knycken” och känslan för att få ett bra resultat. Och just därför är det jag som är kungen på köttbullar och pannkakor.

Rätt teknik och rätt redskap
Att steka handlar dock inte enbart om att ha rätt teknik. Man får mycket gratis genom att använda sig av en bra stekpanna. En stjärnkock skulle säkert kunna steka gourmetmat i en dålig stekpanna, men som medelmåtta behöver man bra redskap för att skapa bra förutsättningar för sig själv. Stekpannan gör faktiskt mer skillnad än man kanske kan tro. Den ska ha en bra beläggning (vad det är beror på vad man föredrar) och den ska vara lagom tjock så att den värms upp i rätt tempo. Med en tunn stekpanna kunde du lika gärna steka direkt på plattan. Det handlar om att värmen ska fördelas jämnt och att pannan ska hettas upp i lagom takt.


Finns massor av teknik att lära sig!

Har man en bra stekpanna är det alltså mycket lättare att lyckas med maten, så är man ovan i köket är det alltså bra att satsa på en ordentligt bra panna. Det kanske är lätt att tänka tvärtom, att man som novis inte har någon nytta av de lite dyrare proffspannorna, men det är alltså precis tvärtom, om ni frågar mig. Det är lite svårt att rekommendera en stekpanna eftersom det beror lite på vilken typ av panna man föredrar, men denna stekpanna har väldigt bra recensioner och även ett bra pris, så den skulle kunna vara en bra panna för den som vill ta steget vidare och skaffa sig lite bättre redskap för att bli en bättre kock.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *