Renoveringstankar

Vi var väl medvetna om att det hus vi flyttade till inte var perfekt och det skulle behövas en del renoveringar för att få det i toppskick, så det är ingenting att klaga på. Vi visste vad vi köpte och vi är definitivt nöjda. Men nu har vi skjutit på de renoveringar som behövs lite väl länge och det är ju inte bra. Huset går ju helt och fullt att bo i, och så mycket är det inte som behöver fixas. Men nu är ju vintern snart här och då tycker vi att vi åtminstone borde ordna med en del av de saker som vi vet kan komma att ställa till med problem.

Först och främst handlar det om fönstren, som förvisso inte är i så dåligt skick men ändå riktigt gamla och ganska så slitna. Det märks definitivt att de inte isolerar så väl som de borde om man säger så! Än så länge använder vi oss av pellets för uppvärmning och det är ju inte bra. Bekanta som vi känner som bor i hus och använder sig av pellets säger att det när det är kallt under vintern kan det gå åt flera säckar per dag! Allting som gör att vi kan hålla ner på uppvärmningskostnaderna (och som gör att vi måste gå och släpa pellets jämt och ständigt) är välkommet. Därför: nya fönster, och fönster med bra isolering.

Vi funderar annars på att skaffa bergvärme för att sänka uppvärmningskostnaderna men det kommer att dröja ett tag till (det är ju dyrt). Men då är det ju smart att först se över husets isolering i allmänhet så att vi kan få ut mesta möjliga nytta av bergvärmen. Fönstren kan ju vara riktiga värmebovar och det är vi rätt så säkra på inte minst gäller våra! Vad tjänar det till om man har bra och miljövänlig uppvärmning om värmen ändå försvinner ut till kråkorna direkt? Kort sagt: dags för oss att byta fönstren innan det börjar bli riktigt kallt!

Vi har resonerat en hel del fram och tillbaka om vilken sorts fönster vi vill ha. PVC-fönster? Träfönster? Träfönster förstärkta med aluminium? Vi gav upp det sistnämnda rätt så snabbt – väldigt bra fönster men de kostar mer än de smakar. Valet stod sedan alltså mellan PVC-fönster och träfönster. Träfönster är ju snyggt och så, men vad vi förstått så är de också dyrare att få dem välisolerade. Vi hade också en del fördomar mot PVC-fönster, men vi har nu insett att de var till stor del ogrundade.

Vi hittade en försäljare som ger 30 års garanti på PVC-fönster, samtidigt som de inte är så värst dyra. Att de dessutom har väldigt bra isoleringsförmåga avgjorde saken. PVC-fönster är vad vi ska byta till (för den som undrar så är det via nordiskafonster.se vi införskaffar dem). Dessutom: vi tycker inte alls att de ser speciellt fula ut. De passar faktiskt rätt väl in på vårt hus, så det känns definitivt inte som om vi införskaffar något ”billighetsalternativ”! Och så är det där med den överlägsna isoleringsförmågan…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *