Fusk eller säkerhet?

Det är mycket snack om vad som är okej eller inte när man fiskar. Vissa säger att det enda som man får använda är sitt spö, kroken och sitt sunda förnuft för att regelrätt fånga fisken, medan andra istället använder sig av alla tänkbara tekniska lösningar för att kunna hitta de där riktiga baddarna. Själv vet jag inte riktigt hur jag ställer mig till det. Jag antar att det spelar ganska stor roll vad det egentligen är för syfte man har med fisket – ska man göra det hela till en tävling eller är det enbart en fritidssysselsättning som finns till för att man ska kunna koppla av och ta det lugnt på ett sätt som inte går annars?

För egen del så kan jag säga att det är en kombination av de båda. Jag älskar lugnet och det fridfulla sinnet som fisket ger mig, men det är ändå svårt att inte bli lite tävlingsinriktad, speciellt när man är ute och fiskar med kompisar. Där är det väldigt lätt att man hamnar där, i tävlingssituationen, och man vill ju såklart vara den som fångar mest och tyngst. Det är när man befinner sig där och då, men faktum är ändå att det är sällskapet och vistelsen som jag minns allra mest efteråt och det är också det jag värdesätter mest.

GPS eller sonar?

Det finns också många fiskare idag som använder sig av båtar när man fiskar, och jag är ibland en av dem. Då gäller det att mer vara på sin vakt och ha full koncentration, för annars kan man missa och göra misstag. Det här med att fiska från båt, antingen stillastående eller i rörelse, är ju ett vanligt sätt att fiska på och det ger en också fler alternativ att prova på i olika lägen. När man befinner sig i en båt så kan man också använda sig av en Garmin GPS plotter eller kanske en sonar för att upptäcka hur botten ser ut. Dessa tekniska möjligheter gör också att man har möjlighet till att hitta bra ställen med fiskar, eller faktiskt se fiskarna själv, men det har också en säkerhetsaspekt till sig. Med hjälp av dem så kan man kartlägga botten och se till att man rör sig på vatten som inte utsätter en för risk att gå på grund.

Frågan är egentligen vad som är viktigast i det här läget, om det är att se till att säkerheten är som den ska eller om man ska ”fuska” sig till bra fiskeställen. Oavsett hur man än väljer att göra så måste det fortfarande finnas ett visst mått av sunt förnuft enligt mig, för annars kommer allt roligt med fisk och fiskande att gå förlorat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *