Att dörja makrill

Det finns säkert många som inte ens har hört ordet dörja tidigare, speciellt om man inte vuxit upp på västkusten eller har erfarenhet från fiske. Att dörja är ett klassiskt och populärt sätt att fiska på västkusten och eftersom jag spenderar många somrar på Sveriges framsida så har jag också fallit för charmen i fisketekniken.

Att dörja handlar helt enkelt om att fiska och framför allt att fiska makrill. Makrill är kanske den fisk som är den allra godaste att äta helt nyfångad efter att man slängt den på grillen när man kommit hem. Det finns flera sätt man kan dörja på men tekniken är fortfarande den samma. Det handlar om att man ska fiska från en båt som samtidigt rör sig framåt i maklig fart. Det man använder sig av ser definitivt inte ut som något fiskespö, snarare ser det ut som en vinda med rulle med lina som man matar ut i takt med hastighet och olika djup i havet.

Dörjning är alltså ett dragroddsfiske som utförs med hjälp ett eller flera sänken. På den lina man sedan sänker ner i vattnet så finns det en eller flera krokar som ofta brukar ha någon typ av makrillsgodis på sig. Man kan också använda sig av lyskrokar, eller blänken. Det som är bra att tänka på är att makrillen simmar i stim, så om du börjar märka att du för bra med fisk när du dörjar så gäller det att snabbt vara där igen med sina krokar. Då finns det en riktigt bra chans att du kommer få riktigt mycket makrill!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *