Att binda egna flugor

När man är helt färsk till flugfisket så är det alltid klokast att börja med att använda flugor som man köper i en butik. Prisbilden är ganska skiftande, de kan vara riktigt billiga och enbart kosta mellan 6-8 kronor till att kosta upp mot 50-60 kronor. Det som avgör priset är, precis som med allt annat egentligen, kvalitén och syftet med flugfiskandet.

Flugfiske är dock en sport som också kan tillfredsställa den pyssliges behov. En konstart som finns inom sporten är eget flugbinderi. Det kräver både mycket kunskap om hur själva flugan ska vara uppbyggd för olika syften och det kräver samtidigt en stor portion tålamod för att man ska kunna göra det hela perfekt. Det är många runt om i Sverige som har gjort detta flugbinderi till en äkta konstform och ofta är specialanpassade och specialdesignade flugor skillnaden mellan riktigt stor fiskelycka och en medioker dag längs strömmen.

Världen och Sverige har flera olika erkända flugbindare som ligger bakom helt nya typer av flugor och det här är en teknik som nog aldrig kommer att bli fulländad. Perfektionen söks av alla men aldrig kan man garantera det, vilket gör att det närmast skapats en kult kring flugbindandet där människor verkligen är passionerade och hängivna uppgiften. Dock behöver man inte gå till de nivåerna för att prova på själv, själva tillvägagångsättet är enkelt och att fiska med en egen bunden fluga, och samtidigt fånga fisk på det, är en alldeles underbar känsla som jag önskar alla att få uppleva någon gång i livet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *